Presentació i objectius
Formar als futurs professionals de televisió, per al desenvolupament, en el mitjà digital, dels continguts de programes de TV.
La creativitat en televisió és la base per captivar l’audiència i motivar al gran públic però en l’actualitat, l’audiència no només es mesura pel “share” aconseguit en els mesuraments de la televisió tradicional. Analitzant el cas OT, veiem que la repercussió en el mitjà digital pot alimentar un format, que no té per què viure únicament durant període d’emissió en TV.
És en aquest sentit, que el Curs de Televisió Digital d’Entreteniment, formarà als professionals que necessita la indústria audiovisual actual, per maximitzar el potencial dels nous mitjans digitals en les estratègies de programació, en gestió publicitària i en nous sistemes de distribució i vendes.
D’una banda, contemplarem un programa teòric-pràctic sobre com desenvolupar formats i continguts en el mitjà digital, a partir de la gestió transmèdia de continguts. Treballarem i veurem exemples des de diverses perspectives de continguts televisius: ficció, entreteniment, contingut familiar i esports.
D’altra banda, dedicarem part del curs a dissenyar i desenvolupar contingut, tant des del punt de vista creatiu, com des de l’aprenentatge de les pròpies tècniques (edició, gestió de xarxes…), creant continguts digitals per als programes actuals i aprenent les seves tècniques de producció i gestió.
El curs comprèn el desenvolupament d’un projecte propi que té com a finalitat, l’aplicació de les capacitats que es van adquirint durant el procés formatiu. Aquest projecte final, constitueix un exercici integrador i de síntesi per consolidar la formació rebuda basada en l’aprenentatge pràctic i l’aplicabilitat real.
Metodologia
El curs es planteja com una introducció de ple als continguts digitals i les seves aplicacions al món de la TV, amb classes impartides per professionals de reconegut prestigi del panorama digital i de la televisió actual.
A través del desenvolupament de diferents temàtiques clau, s’apostarà per una immersió alsnous mitjans digitals que donen forma a la nova TV i a través de metodologies col·laboratives, es desenvoluparan els continguts i temàtiques estimulant el coneixement i les capacitats creatives dels alumnes. També es buscarà l’aplicació pràctica dels conceptes treballats a les classes en forma d’exercicis col·laboratius entre professors i alumnes.
El curs incorpora, el desenvolupament i creació d’un projecte final de contingut digital, que una vegada acabat el curs, es defensarà davant dels professors i del Departament de Continguts Digitals de Gestmusic.
Aquests continguts i activitats es complementaran amb sessions master-class dedicades a l’anàlisi dels continguts digitals de diversos formats d’entreteniment de gran èxit actual.
Pla acadèmic
M1 CREACIÓ DE CONTINGUTS DIGITALS
- Què son els continguts transmedia? Definició dels continguts transmedia i exemples.
- Anàlisi de formats digitals. Video i xarxes socials (Instagram, Facebook, Twitter, Youtube)
- Creació d’un pla de continguts transmedia. Com crear un pla de contingut transmedia, quins elements a tenir en compte i com articular-los.
- Integracions comercials als continguts. Integració de marques dins els continguts. Branded content i les integracions.
- Master Class: Esports en directe i Xarxes Socials + pràctica.
- Master Class: Interactivitat amb formats infantils I familiars.
- Master Class: Ficció I xarxes socials: El ministerio del tiempo.
- Master Class: Twitter i la generació de comunitats.
- Master Class: La revolució dels continguts de televisió a les xarxes socials.
M2 COMERCIAL
- Actors en el sector de la TV Digital
- Mapa del sector: el sector tradicional i la nova TV digital. Els canvis.
- El sector tradicional: TV en obert i TV de pagament
- La nova TV Digital
- Plataformes OTT (Netflix, HBO)
- Xarxes socials (Youtube, Twitter, Facebook).
- Opcions de comercialització a la TV digital. Comercialització de continguts a la TV digital
- Al sector tradicional.
- A les plataformes OTT.
- A les xarxes socials (Youtube, Twitter, Facebook)
- Analítica i comprensió del mercat
- Introducció a l’analítica digital: audiència, impactes comercials, mètriques rellevants per al sector.
- Analítica digital (Kanter, Google Analytics i altres)
M3 PRODUCCIÓ
- Tecnologia per la gravació i distribució de vídeo digital. Descripció dels sistemes i tecnologies necessàries per:
- Streamings digitals (directe i fals directe), video on demand, voves tendències en el sector del vídeo digital
- Gestió del talent
- Introducció als RRHH y perfils necessaris per un equip creatiu.
- Pressupostos
- Elaboració de pressupostos de producció per a projectes de continguts digitals. Aspectes claus a tenir en compte.
- Finances i costos
- Gestió financera dels aspectes de la producció.
- Producció executiva i operacions
- Organització de l’equip de producció i coordinació de les operacions
- Gestió de la propietat intelectual als nous entorns digitals
M4 PROJECTE
- Desenvolupament dels continguts digitals d’un programa existent a la televisió acutal.
- Metodologia: Crearem comptes privats per als alumnes a les diferents xarxes socials (Twitter, Instagram i Youtube). Aquests comptes, només seran seguits pels professors del curs.Els alumnes, durant un període de 3 setmanes, desenvoluparan els continguts digitals per al programa que triin, en temps real (si coincideix amb un programa en directe) o en diferit (si coincideix amb un VOD).Es destinarà una setmana al disseny de contingut, una setmana a l’execució i l’última setmana es presentaran els resultats.
Professorat
Lluís Alsina. Director Digital a Operación Triunfo 2017. Director del Departament d’Innovació i Digital del Futbol Club Barcelona fins el 2017.
Abraham Clotet. Responsable de projectes digitals del FC Barcelona. Anteriorment, Director de l’equip de projectes digitals del Diari Sport.
Miquel García. Enginyer Tècnic Industrial, responsable del Departament de Postproducció a Gestmusic Endemol.
Francesc Grau. Consultor especialista en xarxes socials i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Fundador de l’empresa de Chat Zonetacts.
Pablo Lara. Productor Transmedia a El Ministerio del Tiempo. Guionista a la tercera temporada d’aquesta sèrie i anteriorment també a Atomis Media, Onza Entertainment…
Pere Prat. Enginyer Industrial. Director del Departament Tècnic a Gestmusic Endemol. Creador de CATVL97 i de El 9 Televisió de Cardedeu. Professor de Sistemes de Comunicació a l’Institut del Teatre.
Belén Pueyo. Community Manager de Operación Triunfo 2017. Reconeguda Youtuber i ponent en l’àmbit digital. Actualment a l’equip Digital de Gestmusic.
Jordi Rosell. Director i Productor executiu de OT i de diferents programes d’entreteniment a productores com Gestmusic Endemol, El Terrat, Zoopa, Shine Iberica, Magnolia… Ha dirigit Supervivientes, Baby Boom, Masterchef…
Lidia Sánchez. Periodista, experta en analítica digital i creació de continguts. Analista digital del Departament digital del Futbol Club Barcelona.
Borja Terán. Periodista especializat en televisió i xarxes. Analitza el futur, el passat i present de la televisió. És col·laborador de diferents mitjans de comunicació i Universitats.
Thaïs Tarragó. Advocada especialista en dret audiovisual: propietat intelectual i industrial, informació confidencial, drets d’imatge, competencia deslleial i en dret de l’entreteniment audiovisual.
Jaume Vilalta. Director Comercial d’Endemol Shine Iberia. Responsable d’identificació d’iniciatives digitals, integracions publicitàries i desenvolupament de llicencies en els programes.